Despre
patrupedul tău

Câinii chiar văd doar în alb-negru?

Căinii văd doar în alb-negru. Aceasta era părerea veterinarilor până nu demult, dar studiile recente arată că totuși câinii pot vedea anumite culori, însă nu așa de clar ca oamenii. După cum s-a descoperit, față de oameni, câinii au doar 20% din celulele fotoreceptoare - partea ochiului care controlează percepția culorilor.

Câinii chiar văd doar în alb-negru?

Cu toate că nu ne putem aștepta ca un câine să citească un tabel de culori ca cel folosit la consultații oftalmologice sau să diferențieze culorile, testele comportamentale sugerează că ei văd în nuanțe de galben și albastru, însă nu pot distinge culorile din spectrul verde-roșu. Cu alte cuvinte, căinii văd de fapt lumea în galben, albastru și gri.

Un aspect interesant ar fi că cele mai populare jucării pentru câini din ziua de azi au culoarea roșie sau portocalie, „de siguranță“. Problema este, în mod evident, că este foarte dificil pentru un câine să distingă culoarea roșie care îi poate părea un gri maroniu foarte închis sau chiar negru. Astfel, când câinele tău trece de jucăria pe care i-ai aruncat-o, nu înseamnă neapărat că este încăpățânat. Cel mai probabil, îi este greu s-o distingă de verdele ierbii.

Acuitatea vizuală a unui câine este de asemenea mai puțin dezvoltată ca la om. Unii experți sunt de părere că aceștia dispun de o acuitate vizuală de 20-40% față de a noastră. Acest lucru înseamnă că un obiect pe care omul îl vede clar, poate fi văzut estompat de un câine, privit de la aceeași distanță. Pe de altă parte, prietenii noștri canini au capacitatea de a vedea mai bine în condiții de lumină mai slabă și percep mișcarea mai ușor ca noi ceea ce a fost un atu în sălbăticie, când își vânau prada ascunsă.

Poți afla mai multe despre nevoile câinelui tău pe pagina www.pedigree.ro